Silmähoitajapäivät Kuopiossa 9.-10.11.2018

Koulutuspäivien valmistelu alkoi hallituksen osalta Kuopiossa torstaina pakkaamalla osanottajille jaettavia tuotekasseja. Tuotteita olimme saaneet eri firmoilta. Koulutustilaan pääsimme vasta perjantaiaamuna, joten aamuaikaisella oli vielä saatava työ valmiiksi ja vietävä kassit koulutustilaan pöydille. Aamuhämärissä sali oli todella kaunis, punaisia, valkoisia tuotteita salin pöydillä ja taustalla Kallavesi näkyi sinisenä ikkunoiden takana.

 

 

 

 

 

 

 

Yhdistyksen puheenjohtaja Merja Korhonen avasi Silmähoitajapäivät. Ylihoitaja Auli Luostarinen toivotti tervetulleeksi Kuopioon ja kertoi magneettisairaalan mallista. Kyseinen malli houkuttelee hyviä osaajia, parantaa potilastyytyväisyyttä ja parantaa potilaan hoidon laatua ja turvallisuutta. Mallin teeman keskiössä ovat hoitotyön tulokset.

Neuro-oftalmologiasta luennoi el Oona Martikainen Kys-sairaalasta. Neuro-oftalmologiassa tehdään paljon yhteistyötä eri erikoisalojen kanssa. Työ on usein aikaa, tutkimuksia ja seurantaa vaativaa. Aihe on niin laaja, että paljon kysymyksiä olisi vielä riittänyt!

El Tommi Karttunen kertoi silmästä otettavista näytteistä. Infektioiden kohdennettua hoitoa varten sekä myös infektioiden poissulkuun tarvitaan näytteitä side- ja sarveiskalvolta. Akantamebanäytteet ovat yleistyneet matkustamisen myötä. Sieninäytteitä otetaan myös aika usein. Eri tulehdusten hoidossa käytettävistä lääkkeistä kerrottiin myös. Sarveiskalvon tulehdus eli keratiitti on näköä uhkaava tulehdus, jonka hoito kuuluu erikoissairaanhoitoon. Keratiittia voi olla mm. piilolinssin käyttäjillä.

Alconilta Leila Tirri kertoi Systane Complete- kostutustipasta. Leila Tirri tekee myös tuote-esittelykäyntejä sairaanhoitajille eri toimipaikoille.

Sarveiskalvon siirrosta luennoi el Antti Mäkelä TAYS:sta. Sarveiskalvon siirtoa pääsi seuraamaan videolta. Työhyvinvointikouluttaja ja koomikko Päivi Kuuvati puolentoista tunnin esityksen otsikolla Viihdy tiimissä. Pohdittiin työhyvinvoinnin osatekijöitä. Koulutuksen tavoite oli ymmärtää työkaverin (ja asiakkaan) erilaisuutta: temperamenttityylin ja viestintätyylin vaikutusta yhteistyöhön. Tulisi löytää ainakin yksi asia, joilla voi konkreettisesti lisätä sujuvampaa yhteistyötä ja työniloa omassa työyhteisössä. Palautteen antamista pohdittiin: kiitos kaikkien kuullen, moite vain niille joita asia koskee. Palaute enemmän tukevaa ja kannustavaa kuin moitittavaa. Teimme harjoituksia kuten tunnista temperamentit, Dunderfeltin temperatyypit, värien mukaan, sininen, vihreä, punainen ja keltainen. Jokainen harjoituksen tehnyt löysi oman tai omat värinsä. Melko hyvin todenmukaiset!

Vuosikokouksesta varmaankin tietoja toisaalla yhdistyksen sivuilla. Vähän oli kokoukseen osallistujia, muistaakseni vain 17 jäsentä. Iltajuhlassa näimme vauhdikasta miesenergiaa lavalla: Scandinavian Hunks. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lauantaina Sh Anneli Mäkelä kertoi hoitajavastaanotoista KYS:n silmätautien pkl:ta: karsastushoitaja, glaukoomahoitaja, poolihoitaja ja injektiohoitaja. On mielenkiintoista aina kuulla miten muualla tehdään. Lasiaisinjektiosta kertoi el Pasi Vottonen ja luentoa täydensi sh Tiina Liliuksen luento Maculahoitajan työnkuvasta PHKKS:n silmätautien poliklinikalla. Tästä aiheesta olisi riittänyt kysymyksiä enemmänkin, vaikka ihan omat koulutuspäivät!

El Raija Voutilainen KYS:stä kertoi lasten karsastuksesta ja amblyopiasta. Oh Ulla Syvänen ja sairaanhoitaja Emmi Hyyti esittelivät Silmäsairaudet.fi- projektia.

Silmäproteeseista kertoi Laura Routa, Suomen silmäproteesiklinikka Laura Routa. Proteesilla on suuri merkitys asiakkaalle: saa takaisin sen mitä on menettänyt, minkä toinen on vienyt (jos toisen aiheuttama). Ihminen palaa proteesin myötä samaksi omaksi itsekseen kuin on ennen onnettomuutta ollut. Edelliset lauseet suoraan Lauran luennosta. Pyydettäessä Laura voi tulla esittelemään proteesiasiaa työpaikalle.

 

Tässä oli lyhyt kooste koulutuspäivien ohjelmasta. Kaikkia luentoja ei ollut mahdollista seurata. Toivomme että saisimme luennoitsijoilta vielä lyhennelmät esityksistä nettisivuillemme.

Lauantai-iltapäivä Kuopiossa hämärtyi jo kohti iltaa. Satoi ja tuiskusi vähän lunta.  Toivottavasti koulutuspäivät olivat antoisat kaikille. Kiitos Kuopio! Ensi vuonna koulutuspäivät pidetään Turussa. Tervetuloa!

Irmeli Stenroos
Tyks, silmäpkl Turku

Tekijä: Noora Mensonen

Jäsenmaksu 2017, 2018, 2019 maksettu. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *