ESONT AUSTRIAN SYMPOSIUM IN VIENNA 22. – 23.9.2018

Vienin oopperatalo

Lähdin lauantaiaamuna 22.8. matkaan kohti Wieniä. Koneesta avautui hienot maisemat laskeutuessamme Wienin lentokentälle. Matkasin heti kentältä kohti kongressikeskusta, joka oli mahtava paikka. Paikalla oli runsaasta eri maiden edustajia. Menin ESONT luennolle jossa käsiteltiin B-Scan ultraääniavusteista laskelmaa anteriooriesti ja posterioorisesti. Opin mitä eroavaisuuksia oikea ja vasemman silmän mittauksessa on ja miten mittauksia tulkitaan. Tämän jälkeen oli lounastauko. Luentosaleihin oli varattu kaikkia osallistujia varten lounasboksit, joissa oli mukavasti kaikenlaista. Lounaan jälkeen siirryin kuuntelemaan sairaanhoitajien pitämää luentoa Infektioiden kontrollista. Aiheessa oli paljon mielenkiintoista muunmuassa miten sytostaatteja käsitellään ja miten hoitohenkilöstön tulisi kiinnittää erityistä huomiota käsihygieniaan. Tämän jälkeen klo 16 tapasin Iogenin edustajat Laura Kuittisen ja Miikka Saviharjun, jotka tarjosivat minulle kahvit ja tekivät pienimuotoisen haastattelun heidän henkilökuntalehteensä. ESONTIN osalta luennot olivat ohitse lauantain osalta. Lähdin tutustumaan Wienin ihastuttavan kauniiseen kaupunkiin.

Sunnuntaina aamulla klo 8 alkoi symposium vaikeista kaihileikkauksista ja siitä miten kätevästi Intiassa Nepalissa nämä toimenpiteet suoritetaan. Siirryin kuuntelemaan Multifokaalilinssien hyödyistä erityyppisille potilaille ja miten tooristen linssien laskelmat suoritetaan kätevästi. Esillä oli myös eri valmistajien linssit ja niiden edut. Aamupäivällä oli Itävaltalaisen luennoitsijan B.Van Egeren kertomus leikkausosaston ajan tehostamisesta. Hän kertoi miten 58% leikkaussaliajankäyttö oli saavuttanut lähes 70% ajankäytön. Tämä oli mielestäni mielenkiinoita ja aion jakaa tiedon myös omassa työyhteisössäni. Hän kertoi myöhemmin myös miten yksi potilastapaus oli muuttanut kaiken. Eli Creutzfeldt-Jakobin tautia kantaneesta potilastapauksesta.

Kuuntelin luennon kaihipotilaiden tyytyväisyyteen liittyvistä asioista sekä kysymysten validoinnista. Tämän jälkeen siirryin kuuntelemaan lähes hiljaiseen luentosaliin Traumakirurgiasta. Opin käteviä vinkkejä perforaatiosilmän kokoon kursimisesta. Kerron nämä vinkit myös työkavereilleni, jotka on hyvä huomioida päivystysaikana. Lounastauon jälkeen oli vuorossa esitys italialaisen S.Tescaron luennosta ja kuvista 3D avusteisesta kaihikirurgiasta. Tämä on varmastikkin tulevaisuutta myös omassa työyhteisössäni. Mieleeni jäi myös luento Afrikan kehitystyössä olleen silmäsairaanhoitajan työstä.

 

 

Marja Wikström
sairaanhoitaja

Tekijä: Noora Mensonen

Jäsenmaksu 2017, 2018, 2019 maksettu. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *