Ajatuksia Silmähoitajapäivistä 2017

 

Vuoden 2017 Silmähoitajapäivät järjestettiin 17.-18.11.2017 tyylikkäässä Tampereen Sokos Hotel Tornissa. Syksyllä 2014 avatussa hotellissa yhdistyi moderni sisustus ja huikeat, vanhat, remontoidut veturitallit, jotka tarjosivat hienot puitteet koulutuspäiville. Päiville osallistui silmähoitajahallituksen lisäksi 220 silmähoitajaa ympäri Suomea. Perjantain koulutuspäivän puheenjohtajana toimi Johanna Alakousa ja päivän avasi silmähoitajayhdistyksen puheenjohtaja Merja Korhonen. Hänen jälkeensä palvelupäällikkö Sirpa Miettunen Tays:sta toivotti osallistujat tervetulleeksi Tampereelle. Ensimmäisen päivän monipuolinen ohjelma piti sisällään luentoja endoftalmiitista, iriitista ja uveiitista, Humira-lääkkeestä sekä glaukooman laser- ja kirurgisesta hoidosta. Iltapäivän päätti Silmähoitajayhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous. Iltajuhlassa oli upeaa live-musiikkia ja Divetshow toi humoristisen lisämausteen iltaan. Lauantaipäivän puheenjohtajana toimi Sari Juvonen ja päivän aiheet käsittelivät ikärappeumaa, centralis serosaa, Eylea-lääkettä, kyyneltieasioita ja silmän perforaatioita.

 

Päivien luentoaiheet muodostivat mielenkiintoisen ja monipuolisen kokonaisuuden. Moni aihe oli varmasti hyvinkin tuttu, mutta aina matkaan tarttuu kuitenkin uutta. Tällaiset koulutuspäivät tarjoavat virkistävän tauon arjen työstä. Merkittävä osa päiviä oli jälleen kerran vuosittainen kohtaaminen silmätautien erikoisalan erilaisten hoitotyön ammattilaisten kanssa. Lukuisat keskustelut ja ajatusten sekä toimintatapojen/ -mallien jakaminen oli hyvin antoisaa. Omaa työtä tehdessä usein sokeutuu oppimilleen tai yksikön noudattamille malleille toimia. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää käydä dialogia toisten kanssa ja tarkastella käytäntöjä kriittisesti. Silmähoitotyön koulutusta ei ole paljon tarjolla ja sen vuoksi silmähoitajapäivät ovat vuoden tärkein ammatillista osaamista ja silmähoitotyötä kehittävä tapahtuma hoitajille.

 

Monien vuosien silmätaudeilla työskentelemisen jälkeen on todettava, että silmätaudit on todella monipuolinen ja monenlaisia mahdollisuuksia tarjoava erikoisala. Silmätautien parissa työskenteleviltä hoitotyön ammattilaisilta odotetaan yhä laajempaa osaamista, tästä vain yhtenä esimerkkinä hoitajille siirtyneet lasiaisinjektiot. Työn vaativuuden lisääntyessä hoitajilta vaaditaan napakkaa linjaa palkkauksen suhteen, koska työn arvostuksen tulee näkyä myös palkan suuruudessa. Oman erityisammattiosaamisen arvostaminen ja sen merkityksen näkeminen osana onnistunutta potilashoitotyötä on tärkeää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toivottavasti tänäkin vuonna saamme yhdessä silmäätekevien kanssa viettää syksyllä mahtavat Silmähoitajapäivät kalakukkokaupungissa Kuopiossa. Ihanaa kevättä kaikille.

 

Sara Maastovaara, hallituksen varajäsen

 

Profiilikuva käyttäjästä Noora Mensonen

Tekijä: Noora Mensonen

Jäsenmaksu 2017, 2018 maksettu. Käyttäjätunnus ja salasana lähetetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *